A legjobb online élmény, az egyszerűbb megrendelés és szolgáltatásaink hatékonysága érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Kérjük folytassa a weboldalunkon való böngészést a megszokott módon. További információk az Adatvédelmi nyilatkozatban.

Több száz klíma raktárkészletről, azonnal!

Klímaértékesítés telepítéssel az ország egész területén, teljes adminisztrációval! Ön csak a klíma előnyeit élvezze!

Ne habozzon, forduljon hozzánk most, mert mi TELJES KÖRŰ szolgáltatásban részesítjük, a papírmunkát is beleértve! Hívja szakértő munkatársaink a következő telefonszámokon (munkanapokon 8-17 óra között):

Ingyenes szállítás!

Ne féljen a rezsinövekedéstől!

Klímáink egy kilowatt elektromos energiából legalább 4 vagy 5 kilowatt hűtési vagy fűtési energiát tudnak előállítani, így jóval gazdaságosabbak bármely gázkészüléknél és hagyományos villamos fűtőtestnél.

Megújuló energiaforrás biztosítása új építésű házakban, lakásokban 2021-től

2021-től minden új építésű ingatlanban, ahol 2020 év végéig nincs használatbavételi engedély, kötelező lesz legalább 25%-ban megújuló energiát alkalmazni. Jelen cikkünkben szeretnénk bemutatni, hogy ez a feltétel egyáltalán nem drágítja meg az építkezést, sőt, hosszú távon jelentős megtakarítás érhető el.

A fűtés, mint egy lakóépület legnagyobb energiaigényű művelete, sarkalatos pont. Fontos szempont a kényelem, a megbízhatóság, a lehetőleg 100%-os rendelkezésre állás mellett egyre több építtetőnél az energiatudatosság és a környezetvédelmi szempontok is. Célszerű tehát a jogszabályi elvárásoknak ezen a ponton megfelelni.

A lehetőségek

Jelen pillanatban két környezetbarát fűtési mód érhető el, azonban ez a két termékkör jobban hasonlít egymásra, mint azt bárki feltételezné. Nem másról beszélek, mint a hőszivattyúkról, és a légkondicionáló berendezésekről, amik valójában szintén hőszivattyúk, csak a hő hordozóeleme nem a víz, hanem a levegő.

Ezért írtam, hogy a működési elv azonos: a környezetünkben ingyenesen, természetes módon, és korlátlanul rendelkezésre álló hőforrást egy hőcserélő berendezésen keresztül hasznosítunk a lakásunk, házunk (medencénk, használati meleg víz rendszerünk) fűtésére (vagy hűtésére).

Két ilyen közeget ismerünk, amit a saját környezetünkben bizonyosan korlátlan mennyiségben elérünk, és ezek háromféle módon érhetőek el a kereskedelmi forgalomban (mi ebből most anyagi okokból csak a két rentábilisen elérhetővel foglalkozunk):

1. Légkondicionáló berendezések

Más néven levegő – levegő hőszivattyúk. Ez tényleg bárhol, nagyon alacsony költségvetéssel telepíthető. Előnye az alacsony bekerülési költség (beleértve a berendezés és a kivitelezés költségeit is), és a gyors fűtés/hűtés. A kültéri levegő hőmérsékletét felhasználva állít elő a fűtendő helyiségben meleg levegőt. Ebből fakad a hátránya is: kevésbé komfortos, mert amilyen gyorsan felmelegíti a levegőt, az olyan gyorsan le is hűl. Emellett nem lehet vele használati meleg vizet előállítani.

2. Levegő – víz hőszivattyúk

Több változatban is létezik, és ahogy a légkondiknál, úgy itt is a külső levegőtömeg biztosítja a hő forrását. A különbség, hogy a belső térben a hőcserélő által átadott hő hordozóközebe a víz. Roppant komfortos fűtési rendszerek létrehozására alkalmas, közepes befektetés mellett. Használhatjuk padlófűtésre, radiátorokhoz, fancoil ventilátorokhoz, használati meleg vízhez, illetve fűthetjük vele a medencénk vizét is.

Biztos, hogy nem drágítja az építkezést?

Egészen biztos. A hőszivattyús rendszerek közül a kis költségvetésű klímás megoldások biztos, hogy minden egyéb fűtési megoldásnál olcsóbbak. Nincs párjuk ár-érték arányban, és egycsapásra a nyári hűtés is megoldott velük. Ezen rendszer alkalmazása mellett célszerű a házat hővisszanyerő szellőztető berendezéssel is ellátni, a gazdaságos üzemeltetés, valamint az egységes hőérzet kialakítása miatt. Ennek a megvalósítása is történhet centralizált, azaz házközponti rendszerrel, vagy egyhelyiséges megoldásokkal is.

Magasabb költségvetéssel, de nagyobb funkcionalitással és kényelemmel a levegő – víz hőszivattyúk rövid távon visszahozzák a befektetett pénzt.

Egy hasonló komfortú gázos rendszer üzemeltetése azon túl, hogy nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak, már a bekerülési költségüket tekintve is hasonlatosak a hőszivattyús megoldáshoz. A fűtési kört mind a kettőnél ki kell építeni, és ezeknek a költségei azonosak. Teljesen mindegy, hogy padlófűtést vagy radiátoros fűtést alakítunk ki, mindkét rendszer ugyan úgy épül fel szekunder oldalon, tehát ahol a hő leadása történik.

Egy kondenzációs gázkazán valóban olcsóbb, mint egy hőszivattyú, azonban a gázhoz szükséges gázterv, hadakozás a szolgáltatóval, robbanás és szénmonoxid mérgezés kockázata is felmerül, az üzemeltetése pedig még egy közel nulla energiaigényű háznál is jóval magasabb, mint egy hőszivattyúé.

További lehetőségek az akár teljesen zöld otthonhoz

Bár a hőszivattyú kevés áramot használ az üzemeléséhez (a többi fűtési rendszerhez képest), és a szolgáltatók az úgynevezett „H”, vagyis „Hőszivattyús” tarifa biztosításával ezt jutányosabb áron biztosítják, érdemes megfontolni a napelemek telepítését, mely a teljes házat, sőt a későbbi elektromos autókat is képes ellátni árammal. Jelenleg még igényelhető a szaldós elszámolás (tervek szerint 2023-tól ez megszűnik az újonnan szerződőknek), így gyakorlatilag áramszámla nélkül tudjuk hűteni, fűteni otthonunkat, mivel amit nyáron megtermelünk, azt télen visszavehetjük a hálózatból. A napelemek bekerülési költsége néhány év alatt megtérül, áruk és hatékonyságuk egyre javul, ráadásul teljesen környezetbarát módon tudunk élni és létezni, jelentősen csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

Ez mind szép és jó, de hogy döntsem el, hogy nekem mi való?

Cégünk 1993-as megalapítása óta foglalkozik a hűtés és a fűtés témakörével. Az elmúlt lassan három évtized alatt hatalmas tapasztalatot szereztünk a témában. Ezt a tapasztalatot díjmentes tanácsadás formájában biztosítjuk vásárlóinknak.

Válasszon minket, új otthona hűtési és fűtési rendszere kialakításához, valamint napelemes rendszeréhez is!

Keressen minket elérhetőségeinken, értékesítőink munkaidőben várják a hívását, vagy kérhet visszahívást ide kattintva is!